Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

26. 08. 2015

ANEM TRAŽI ODLUČNU REAKCIJU NADLEŽNIH NA NAJNOVIJE PRETNJE NOVINARIMA B92 I VERANU MATIĆU

Beograd, 26.8.2015. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osuđuje najnovije pretnje upućene novinarima i uredniku informativnog programa B92 i traži od nadležnih da u što kraćem roku pronađu i kazne odgovorne za te pretnje.

Članica ANEM-a B92 objavila je da je podnela krivične prijave protiv više lica koja su zaposlenima u toj medijskoj kući pretila batinama do smrti, a Veranu Matiću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa B92 i predsedniku vladine Komisije za istragu ubistava novinara, ritualnim ubistvom, za primer drugima, „na sred Terazija".

Za ANEM je neprihvatljivo da, ne samo  B92, kao jedan od originalnih osnivača asocijacije i Veran Matić, njen prvi predsednik, već bilo koja redakcija, urednik, ili novinar, zbog svog posla budu izloženi napadima i pretnjama. U slučaju B92 i Matića, pretnje traju već godinama, i nisu više problem samo jedne redakcije, samo jedne asocijacije, pa čak ni samo medijske zajednice, već čitavog društva.

U nedavno objavljenom izveštaju Komesara za ljudska prava Saveta Evrope Nilsa Muižnieksa, uz isticanje pozitivnih pomaka u medijskoj sferi u Srbiji, ukazano je upravo na to da je sama činjenica da je četvoro novinara pod 24-časovnom policijskom zaštitom jasan indikator da njihova bezbednost ostaje jedan od gorućih problema u vezi sa za poštovanjem ljudskih prava i da Beograd mora biti odlučniji u uspostavljanju bezbednog medijskog okruženja. Dvoje od tih četvoro novinara je iz B92, a jedan je upravo Veran Matić, koji je pod 24-časovnom policijskom zaštitom već pet godina.

Polazeći od značaja uloge koju mediji imaju u demokratskim procesima u društvu, koja je u uslovima ugrožene elementarne bezbednosti novinara ozbiljno dovedena u pitanje, ANEM poziva nadležne ne samo da svaki pojedinačni slučaj pretnji i napada istraže, a odgovorne kazne u skladu sa zakonom, već i da u dijalogu sa medijskim i novinarskim udruženjima iznađu sistemske mehanizme zaštite novinara, čija primena bi medijsko okruženje u Srbiji napokon učinila bezbednijim.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs