Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

13. 03. 2015

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja: MEDIJI NISU PR SLUŽBE ORGANA JAVNE VLASTI

Beograd, 13.3.2015. - Koalicija medijskih i novinarskih udruženja, koju čine ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV, protestuje zbog zloupotreba javnih nabavki u cilju finansiranja „podobnih medija" i poziva na potpunu i nedvosmislenu primenu medijskih zakona.

Pojedine lokalne samouprave, umesto da ostvaruju svoju obavezu „staranja o javnom informisanju na lokalnom nivou", sredstva za javno informisanje smanjuju, dok svoje pozicije u medijskoj sferi čuvaju putem netransparentnog oglašavanja i javnim nabavkama koje Zakonom o javnom informisanju i medijima nisu predviđene za finansiranje medijskog sadržaja.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja upozorava da posredni načini dotoka novca „podobnim medijima" ostaju velika siva zona koja može da dovede u pitanje ostvarivanje ciljeva Medijske strategije, pa time i medijsku reformu.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja ističe da ako država nastavi da toleriše nabavku usluga informisanja od medija bez sankcija za kršenje zakonske obaveze o opredeljivanju sredstava za projektno finansiranje, postaje jasno da svi nivoi vlasti mogu slobodno da sredstva za projektno finansiranje medija prelivaju na druge namene (javno oglašavanje i izveštavanje o radu njihovih organa - PR). Teorijski se tim „budžetskim akrobatikama" iznos sredstava namenjenih za javni interes može svesti na nulu ili biti blizak nuli.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja zato zahteva od nadležnih državnih organa da što pre pokrenu postupak za izmene Zakona o javnim nabavkama i pratećih propisa, uz obustavljanje procesa javnih nabavki koje se odnose na medijske usluge, kako bi se prekinulo sa praksom zloupotrebe instituta javnih nabavki.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja poziva na potpunu implementaciju Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi se ispoštovao smisao tog zakona.

Javno informisanje (i javno oglašavanje) nije tipična usluga koja može da bude u istom rangu kao nabavka kancelarijskog materijala. Ono podrazumeva javni interes, ostvarivanje medijskih sloboda i slobodu izražavanja.

Projektno sufinansiranje programskog sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i jasna, nediskriminatorna i transparentna procedura su jedini garant da vlast neće putem dodeljenih sredstava kontrolisati medije i upumpavati javna sredstva u „podobne medije".

ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs