Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 02. 2015

GRAD NIŠ DA USKLADI SVOJE PROPISE SA ZAKONOM O JAVNOM INFORMISANJU

Beograd, 11.2.2015. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, NDNV, Lokal pres i ANEM) poziva gradske vlasti Niša da što pre stave van snage Odluku o javnom informisanju od značaja za grad Niš, od 13. marta 2013. godine, kako bi se stvorili preduslovi za doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozdravlja odluku niških vlasti da se budžetska pozicija "Informisanje javnosti" za 2015. godinu sa 20 uveća na 70 miliona dinara.

Ipak, za pravilnu raspodelu tog novca neophodno je usaglašavanje lokalnih propisa sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Time bi se sproveo i dogovor gradonačelnika Niša sa predstavnicima Medijske koalicije i Misije OEBS, postignut na sastanku u avgustu 2014. godine.

Odluku o javnom informisanju grada Niša suprotna je Zakonu o javnom informisanju i medijima koji predviđa projektno finansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu.

Pored toga što je kao cilj navedeno informisanje građana o aktivnostima gradskih vlasti, spornom odlukom je predviđena dodela novca medijima na konkursu po zakonu koji uređuje postupak javnih nabavki.

NUNS, UNS, NDNV, Lokal pres i ANEM

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs