Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

20. 01. 2015

ANEM OSUĐUJE ODLUKU OPŠTINSKIH VLASTI U BAJINOJ BAŠTI DA U BUDŽETU ZA 2015. NE PREDVIDE IZDVAJANJA ZA INFORMISANJE

Beograd, 20.1.2015. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom odluke opštinskih vlasti u Bajinoj Bašti da u svojoj  Odluci o budžetu za 2015. godinu ne predvide izdvajanja za informisanje. 

‎Predsednik opštine Bajina Bašta - Radomir Filipović iz Srpske napredne stranke (SNS) - potvrdio je u izjavi za „Politiku" da izdvajanja za informisanje nisu predviđena budžetom opštine, ali da će mediji moći da apliciraju na konkursima koji su predviđeni za nevladine organizacije, kao i da je pola miliona dinara ostavljeno za plaćanje direktnih televizijskih prenosa sednica skupštine opštine.  Filipović je podvukao i da je, po njegovom mišljenju, program lokalne televizije nеkvаlitеtаn, da lokalne nоvinе i inače izlаzе samo јеdnоm mеsеčnо i da ih već pоdržаvaju јаvna prеduzеća, a da sе dvа lokalna rаdiја i inače mаlo оsvrću nа pоlitičkа dеšаvаnjа u оpštini.

Bilјаnа Đurđić, urеdnicа RТV Primа, u izjavi za isti list nije se složila sa ocenom kvaliteta programa i kazala je da je program dobar ako se uzme u obzir u kakvim uslovima mediji u Bajinoj Bašti rade. Ona je posebno istakla da RТV Primа, kao izdavač medija, niје udruženje građana, već prеduzеćе, i da kao preduzeće niје u mоgućnоsti dа kоnkurišе zа srеdstvа nаmеnjеnа nеvlаdinim оrgаnizаciјаmа.

ANEM podseća da je Ustavom Republike Srbije svakom građaninu zajemčeno pravo na slobodu izražavanja, koje obuhvata pravo da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način, pa i preko medija, traže, primaju i šire obaveštenja i ideje, kao i pravo na informisanost, koje podrazumeva pravo da se istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja. Zakonom o lokalnoj samoupravi u nadležnost lokalnih samouprava, pa tako i opštine Bajina Bašta, stavljeno je da se staraju o javnom informisanju od lokalnog značaja i obezbeđuju uslove za njega. Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, ovo staranje o javnom informisanju i obezbeđivanje uslova za njega ostvaruje se prevashodno kroz javne konkurse za finansiranje projekata u oblasti javnog informisanja.

ANEM ukazuje da se sve navedene odredbe neposredno tiču osnovnih ljudskih prava i da se one zato nužno moraju tumačiti u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva. Ni jedna jedinica lokalne samouprave, pa ni opština Bajina Bašta, nema pravo, ni pod jednim izgovorom, da ne vrši svoje zakonom utvrđene obaveze staranja o javnom informisanju od lokalnog značaja i obezbeđivanja uslova za njega, i da na taj način, umesto da unapređuje vrednosti demokratskog društva, direktno krši Ustavom zajemčena prava na slobodu izražavanja i informisanost.

ANEM izražava punu solidarnost sa svim medijima u Bajinoj Bašti čiji je opstanak samovoljom i kršenjem propisa od strane lokalnih vlasti doveden u pitanje, a opštinske vlasti u Bajinoj Bašti poziva da se uzdrže od kršenja Ustavom zajemčenih prava na slobodu izražavanja i informisanost i da Odluku o budžetu za 2015. godinu još jednom razmotre i izmene na način koji neće predstavljati bežanje od Ustavom i zakonima utvrđenih obaveza lokalne samouprave.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs