Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

16. 12. 2014

MEDIJSKA KOALICIJA: PREDLOG BUDŽETA OPŠTINE SRBOBRAN U SUPROTNOSTI SA MEDIJSKIM ZAKONIMA

Beograd, 16.12.2014. - Medijska koalicija upozorava javnost i nadležna ministarstva da je u predlogu budžeta opštine Srbobran odeljak namenjen informisanju u potpunoj suprotnosti sa novim medijskim zakonima.

Od ukupno 5.000.000 dinara namenjenih informisanju u predlogu budžeta predviđeno je da se samo 700.000 dodeljuje putem konkursa (aproprijacija 424), dok će veći deo novca biti dodeljen kao subvencija privatnim preduzećima (aproprijacija 454), što je protivzakonito. Među subvencijama se nalaze i subvencije za oglašavanje, što je zabranjeno ne samo medijskim već i propisima o kontroli državne pomoći.

Podsećamo da novi zakoni predviđaju da se novac namenjen informisanju dodeljuje isključivo putem konkursa i nezavisnih komisija, u skladu sa definisanim javnim interesom i na osnovu principa o dodeli državne pomoći i zaštite konkurencije, a da se za pojedinačna davanja može opredeliti maksimalno 5% sredstava.

Medijska koalicija će opštini Srbobran dostaviti svoje mišljenje o Predlogu odluke o budžetu za 2015. godinu, ali od nadležnih ministarstava, pre svega od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija, ali i od Ministarstva kulture i informisanja i Komisije za kontrolu državne pomoći, zahteva da odmah reaguju i spreče usvajanje ovako kreiranog budžeta.

Medijska koalicija upozorava nadležne inastitucije da postoji opasnost da i druge lokalne samouprave na ovakav način ignorišu medijske zakone i praktično ponize i državu i sve one koji su učestvovali u dugogodišnjem radu na novoj medijskoj legislativi, što se ne sme dozvoliti.

Medijsku koaliciju zabrinjava i činjenica što je opština Srbobran za informisanje izdvojila procentualno nezadovoljavajući iznos (oko 0,6 odsto u odnosu na preporučenih 2 posto) i time, kao i načinom na koji je kreirala budžet, pokazala da nije spremna da preuzme odgovornost za razvoj informisanja na lokalnom nivou u skladu sa interesima svojih građana.

Medijsku koaliciju čine: Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

MEDIJSKA KOALICIJA

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs