Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

01. 08. 2014

Medijska koalicija poziva lokalnu upravu Niša da poništi tendecioznu javnu nabavku za uslugu javnog informisanja

Logo Medijske koalicije
Logo Medijske koalicije
Logo Medijske koalicije
 

 1.8.2014. U trenutku kada se donosi set medijskih zakona koji treba da omoguće unapređenje informisanja i slobode medija u skladu sa evropskim standardima, Medijska koalicija (medijska i novinarska udruženja PU ''Lokal pres'', ANEM, NUNS, UNS i NDNV) ukazuje na nepravilnosti i moguće zloupotrebe raspodele javnih sredstava za potrebe informisanja građana u Gradu Nišu.

Medijska koalicija poziva organe lokalne uprave u Nišu da institut javne nabavke uskade sa principima projektnog finansiranja predviđenih Medijskom strategijom i utvrđenih setom novih medijskih zakona koji se upravo usvajaju, te preporučuje da se raspisana javna nabavka odmah stavi van snage.

U suprotnom se može postaviti pitanje da li lokalne vlasti u Nišu svesno žure da pre stupanja na snagu novih zakona, znatna budžetska sredstva usmere odabranim medijskim kućama.

U raspisanoj javnoj nabavci za pružanje usluga informisanja od značaja za Grad Niš, kao prioritet je navedeno "informisanje javnosti o radu gradonačelnika, gradske uprave, nosioca javnih funkcija...". Podsećamo da javni interes u oblasti javnog informisanja, između ostalog, podrazumeva proizvodnju i objavljivanje ‘'opštih informativnih i specijalizovanih medijskih sadržaja od značaja za život i rad građana u lokalnim i regionalnim zajednicama'' dok pomenuta formulacija prioriteta javne nabavke Grada Niša favorizuje izveštavanje o radu javnih funkcionera.

Medijska koalicija ukazuje i da lokalna uprava u Nišu kao jedini kriterijum javne nabavke predviđa ‘'najnižu ponuđenu cenu'' umesto kvaliteta informisanja.

Medijska koalicija smatra da je neprihvatljiva i namera da članovi Komisije za dodelu sredstava za potrebe javnog informisanja budu isključivo iz kabineta gradonačelnika i gradske uprave. Zakon o javnom informisanju i medijima koji se upravo usvaja u Skupštini Srbije, predviđa formiranje nezavisne komisije, sastavljene od kompetentnih predstavnika javnosti, profesionalnih udruženja i sektora koji se ne finansira iz budžeta.

Medijska koalicija je i prošle godine reagovala povodom manjkavosti i zloupotreba prilikom dodele sredstava za javno informisanje građana u Nišu, a ovog puta očekujemo da povodom tendenciozno raspisane javne nabavke reaguje i Agencija za zaštitu konkurentnosti.

Pozivamo i Vladu Srbije, koja je predlagač zakona proisteklih iz Medijske strategije, nadležna ministarstva i relevantne domaće i međunarodne organizacije, da građane i lokalne medije zaštite od samovolje lokalnih vlasti koje javno informisanje podređuju svojim političkim i partijskim interesima.



01. avgusta 2014.

Medijska koalicija

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs