Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 05. 2014

ANEM OSUĐUJE NEPRIMEREN ODNOS NARODNE SKUPŠTINE PREMA NEZAVISNIM INSTITUCIJAMA

Beograd, 30.5.2014. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osuđuje neprimeren odnos Narodne skupštine Republike Srbije prema nezavisnim institucijama.

U četvrtak, 29. maja 2014. godine, skupštinski Odbor zа finаnsiје, rеpublički budžеt i kоntrоlu trоšеnја јаvnih srеdstаvа i Odbor za prаvоsuđе, držаvnu uprаvu i lоkаlnu sаmоuprаvu trebalo je na zajedničkoj sednici da razmatraju Izvеštај о rаdu Аgеnciје zа bоrbu prоtiv kоrupciје zа 2013. gоdinu. Zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska članova Odbora za pravosuđe, držаvnu uprаvu i lоkаlnu sаmоuprаvu, o Izveštaju nije odlučivano. Odbor za pravosuđe trebalo je da nezavisno od Odbora zа finаnsiје na istoj sednici rаzmаtrа i Rеdоvni gоdišnji izvеštај Zаštitnikа grаđаnа, kao i Izvеštај Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Predsednik Odbora za pravosuđe izjavio je da je od 15 članova i 15 zamenika članova Odbora na sednicu posvećenu razmatranju izveštaja nezavisnih institucija došlo samo njih sedmoro. ANEM  podseća da novi saziv skupštine na ovaj način samo nastavlja praksu koja je postojala i u njenom prethodnom sazivu, kada je, recimo, Izveštaj o radu Republičke radiodifuzne agencije za 2012. godinu razmatran tek u decembru 2013. godine.

Do najnovijeg skupštinskog ignorisanja nezavisnih institucija došlo je samo dan nakon što je Zaštitnik građana saopštio da je devetnaest ljudi iz njegove stručne službe moralo da bude otpušteno jer Narodna skupština Republike Srbije nije dala saglasnost za njihov dalji rad. Zoran Babić, predsednik skupštinskog Оdbоra zа аdministrаtivnо-budžеtskа i mаndаtnо-imunitеtskа pitаnjа, odgovorio je da će se zahtev Zaštitnika građana da bude produžen rad njegovih saradnika razmatrati, ali i dodao da će on lično hitno inicirati donošenje zakona kojim bi se rukovodiocima i predstavnicima svih regulatornih i nezavisnih tela zarade određivale jednim istim zakonom i ujednačile.

ANEM osuđuje licitiranje zaradama u regulatornim i nezavisnim telima kao pritisak na njihovu nezavisnost, a poziv na ujednačavanje zarada kao neprihvatljiv, iz razloga što se različita regulatorna i nezavisna tela finansiraju na različite načine, ali i zato što veruje da bi zarade u tim telima morale da odgovaraju ne jedne drugima, već odgovornosti koju svaka pojedinačna funkcija podrazumeva i složenosti poslova koje svaki zaposleni u ovim telima obavlja.

ANEM ukazuje na to da je jačanje nezavisnih i regulatornih institucija preduslov dalje demokratizacije Srbije, te da najavljena reforma javnog sektora ne sme da se pretvori u sakaćenje ovih tela, već da je, naprotiv, neophodna njihova dalja izgradnja i jačanje njihovih kapaciteta. ANEM podvlači da nema snažne zaštite prava građana i delotvorne kontrole rada organa državne uprave i nosilaca javnih ovlašćenja bez jačanja kapaciteta Zaštitnika građana i njegove stručne službe, kao što će teško biti i transparentnosti u radu organa javne vlasti i iskorenjivanja sistemske korupcije bez jačanja kapaciteta stručnih službi Poverenika za informacije od javnog značaja ili Аgеnciје zа bоrbu prоtiv kоrupciје.

Kao asocijacija koja u svom sastavu okuplja osnivače elektronskih medija, ANEM posebno podvlači neophodnost jačanja kapaciteta regulatornih tela sa nadležnostima u medijskom sektoru, a pre svega jačanja kapaciteta Republičke radiodifuzne agencije. ANEM ukazuje na to da se novi medijski zakoni, čije se usvajanje očekuje, neće primeniti sami od sebe, te poziva Republičku radiodifuznu agenciju da bez odlaganja donese plan mera za unapređenje svojih stručnih kapaciteta u cilju adekvatne implementacije novih propisa.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs