Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Ogledalo vlasti

05. 04. 2011

NOVE ODABRANE EPIZODE TV SERIJALA „OGLEDALO VLASTI“ NA ANEMOVOM WEB SAJTU

 

Ovaj TV serijal se realizuje uz finansijsku pomoć organizacije National Endowment for Democracy (NED) i Fonda za otvoreno društvo, Srbija (FOD).

 

 

Nove odabrane epizode TV serijala „Ogledalo vlasti" koje možete pogledati ovde, na ANEMovom web sajtu, emitovane su tokom februara i marta 2011. godine na ANEMovim TV stanicama širom Srbije. Za vas smo odabrali 6 najinteresantnijih epizoda koje govore o problemu korupcije u našoj sredini.

Prva od novoizabranih epizoda koju sada možete pogledati na ANEMovom sajtu je deveta epizoda serijala koja je snimljena u Novom Sadu i govori o urbanističkoj (ne)uređenosti ovog grada - u ovoj epizodi možete pogledati kakva su urbanistička „rešenja" u Novom Sadu i zašto je za poslednjih 10 godina doneto preko 200 detaljnih regulacionih planova. Sledeća epizoda koju možete pogledati je deseta epizoda serijala koja govori o tome da javni funkcioneri nisu baš voljni da daju informacije građanima o tome kako se troši novac iz budžeta, zbog čega je beogradska opština Rakovica morala da plati čak 2 kazne u iznosu od 200.000 dinara. Jedanaesta epizoda je snimljena u Nišu i govori o problemima u rukovođenju niškim Simfonijskim orkestrom, a zbog velikog interesovanja je obljavljujemo i na ANEMovom web sajtu. Ovde možete pogledati i četrnaestu epizodu serijala koja je snimljena u Majdanpeku, a bavi se pitanjem zašto se zaposlenima u državnim preduzećima i dalje mesečno od plate odbija 2 posto na ime samodoprinosa, iako je potreban iznos prikupljen još 2008. godine. Preostale dve epizode koje možete pogledati na kraju ovog teksta su petnaesta i sedamnaesta epizoda TV serijala „Ogledalo vlasti". Petnaesta epizoda je snimljena u Leskovcu i u njoj možete saznati zašto i na koji način je londonski koledž „City of London" od opštine dobio pravo da 25 godina besplatno koristi zgradu Doma vojske koju je opština prethodno otkupila od Vojske Srbije ustupanjem 22 stana i 2 građevinske parcele u vrednosti od milion i dvesta hiljada evra, dok u sedamnaestoj epizodi, snimljenoj u Beogradu, pogledajte koliko je transparentan rad organa javne vlasti - da li je svih 17 beogradskih opština na svojim sajtovima objavilo Informator o radu, što su od januara 2011. bile obavezne da učine u sladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Pozivamo vas da u medija setu ispod ovog teksta pogledate navedene epizode i saznate zašto smo baš njih izdvojili kao najinteresantnije.

Kratak sadržaj svake odabrane epizode pročitajte u dodatku ovde

  • Epizoda 9 - Urbanistička (ne)uređenost Novog Sada

  • Epizoda 10 - Pitanje trošenja novca iz budžeta u opštini Rakovica

  • Epizoda 11 - Niški Simfonijski orkestar

  • Epizoda 14 - Plaćanje samodoprinosa u Majdanpeku

  • Epizoda 15 - Londonski koledž "City of London" u Leskovcu

  • Epizoda 17 - Informatori o radu na sajtovima opština u Beogradu

pošalji komentar | komentari (1)
  • Jon Ardeljan (19. 05. 2011, 23:29:50) pošalji odgovor

    Informatori o radu na sajtovima opština u Beogradu

    Ceo društveni sistem je baziran na nepoštovanju zakona. Najćešći primeri nepoštovanja zakona su od onih koji bi trebali da budu primer. Ljudi na vlasti obično ne poštuju zakone iz razloga što kod nas, pogotovu u državnim institucijama, ne postoje mehanizmi sankcionisanja zbog neodgovornosti i neizvršenie radnih obaveza. Primere nepoštovanja zakona imamo svugde: u prosveti, u lokalnim samoupravama, zdravstvu, policiji, pravosuđu i čak u ministarstvima.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs