Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Ostale aktivnosti

31. 01. 2011

Vodič kroz digitalizaciju za ANEMove stanice

U skladu sa Strategijom i Akcionim planom za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa, usvojenim u julu 2009. godine, digitalizacija u Srbiji za sada podrazumeva promenu načina zemaljskog emitovanja televizijskog programa. Planirani datum digitalizacije televizije je 4. april 2012. godine. Digitalizacija, u smislu Strategije digitalizacije, ne odnosi se na radio, koji će program i dalje emitovati analogno. Digitalizacija, u smislu Strategije digitalizacije, ne odnosi se ni na kablovsku distribuciju televizijskog programa.

Iako će digitalizacija televizijama doneti različite nove mogućnosti, ovaj proces sa sobom nosi i brojne izazove i drugačiji način funkcionisanja medija, za koji TV stanice treba blagovremeno da se pripreme. Međutim, sa realizovanjem pripremnih aktivnosti se kasni, informacija koje su važne za TV stanice u Srbiji gotovo i da nema, zbog čega su TV emiteri onemogućeni da na vreme planiraju svoje troškove i obaveze.

Zbog toga je ANEM, u saradnji sa svojom advokatskom kancelarijom „Živković & Samardžić", za svoje stanice pripremio interni Vodič o procesu digitalizacije, čiji je cilj da im omogući bolje razumevanje samog procesa, prednosti i rizika koje on predstavlja za njih, kao i da im olakša poslovno planiranje. Ovaj Vodič dostavljen je stanicama 31. januara 2011, a takođe je dostupan preko interne mreže, ANEMovog Intraneta. 

ANEM će nastaviti da prati sve što se tiče procesa digitalizacije u Srbiji, te će, u skladu sa novim informacijama, ovaj Vodič dopunjavati, kako bi svojim članicama pomogao da se što bolje pripreme za prelazak na digitalno emitovanje programa.

Izradu ovog Vodiča je podržao Civil Rights Defenders

Izradu ovog vodiča je podržao Civil Rights Defenders.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs