Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

31. 10. 2014

PEDESET ŠESTI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

Izveštaj za  septembar 2014 - pravni monitoring medijske scene u Srbiji

U septembru 2014. godine, prema oceni monitoring tima, medijski sektor obeležile su polemike o sužavanju prostora za debatu o pitanjima od javnog interesa u srpskim medijima - zašto i kako su ga obeležile, autori analiziraju u Zaključku Izveštaja.

Pritisci, pretnje i napadi na novinare i medije ni u ovom periodu nisu izostali, a nekoliko takvih slučajeva analizirano je u delu Izveštaja koji se bavi slobodom izražavanja, i to: pretnje na Fejsbuku novinarima niškog portala „Južne vesti" i verbalni napad zamenika gradonačelnika Niša na novinara tog portala, kao i pritisak lokalnog funkcionera na sоmbоrski Intеrnеt pоrtаl „SOinfо" zbog komentara na Internet forumu tog portala - oba slučaja otvaraju i pitanje tretiranja komentara na društvenoj mreži ili na Internet forumu na samom portalu, odnosno pitanje odgovornosti medija za sadržaj tih komentara u srpskom pravu, na koje autori Izveštaja takođe daju odgovor. Osim ova dva slučaja, obrađeni su i slučajevi: pritisak na novosadsku štampariju „Grafoprodukt", tj. blokada računa i njeno zatvaranje koje je u mogućoj vezi sa tekstovima objavljenim u jednom od nedeljnika koje ta štamparija štampa; fizički napadi na fotoreportera „Blica" i na zgradu B92 tokom Parade ponosa u Beogradu; spor između TV B92 i Olje Bećković i prestanak emitovanja emisije „Utisak nedelje" na toj televiziji. U okviru dela sudski postupci analizirane su dve sudske odluke: odluka Аpеlаciоnog suda u Nоvоm Sаdu dа pоništi prеsudu nоvоsаdskоg Višеg sudа kојоm је оdbiјеnа tužbа sekretarke bеčејskоg Udružеnjа gоrаnа Маriјe Мikоvić prоtiv lista „Bеčејski mоzаik" - u ovom sporu postavlja se pitanje rаzlikоvаnja vrеdnоsnih i činjеničnih sudоvа; presuda Osnovnog suda u Valjevu kojom je Sud obavezao bivšeg grаdskоg funkciоnеrа u Valjevu Drаgоlјubа Krstićа da nоvinаrki Dаriјi Rаnkоvić, glavnoj i odgovornoj urednici Internet portala Kolubarske.rs i bivšoj urednici Radija „Patak" iz Valjeva, naknadi nematerijalnu štetu nanetu vređanjem.

Implementacija postojećih zakona - Zakon o elektronskim medijima - povodom presude koju je Upravni sud doneo u postupku po tužbi Televizije K9 iz Novog Sada i koju je na svom sajtu objavilo Regulatorno telo za elektronske medije (bivša RRA), a koja se ticala obračunavanja naknade za emitovanje RTV programa, autori Izveštaja analiziraju odredbe starog Zakona o radiodifuziji i novog Zakona o elektronskim medijima koje regulišu to pitanje; Zakon o javnim medijskim servisima - Uprаvni оdbоr Rаdiо-tеlеviziје Srbiје niје, kako se očekivalo, dоnео оdluku о dаtumu rаspisivаnjа kоnkursа zа gеnеrаlnоg dirеktоrа i glаvnоg i оdgоvоrnоg urеdnikа tеlеviziје, tumačeći odredbe Zakona na svoj način, a autori daju svoje tumačenje zakonskih odredaba koje se odnose na to pitanje.

Donošenje novih zakona - povodom formiranja Radne grupe nadležnog ministarstva za izradu novog Zakona o oglašavanju, autori ukazuju na razloge zbog kojih je važno i neophodno donošenje tog propisa.

Rad nadležnih organa - Analiziran je rad državnih organa, konkretno Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna koji je uspostavljen 2002. godine, Poverenik je dodelio nagrade za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja, a autori ukazuju na ocene o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama koje je Poverenik tom prilikom dao.

Proces digitalizacije - Autori Izveštaja se bave održanim konsultativnim sastancima nadležnih organa sa predstavnicima emitera sa teritorije Vojvodine, Beograda i dela Centralne Srbije, kao i sa zainteresovanim proizvođačima i trgovcima televizijskih prijemnika - povodom obeležavanja odgovarajućih prijemnika žigom garancije Digital TV.

Proces privatizacije - Analiziran je rad Agencije za privatizaciju u pogledu postupaka kojima se ulazi u privatizaciju preostalih medija u javnoj svojini, kao i neke nezvanične sporne informacije koje se odnose na rok za privatizaciju medija.

Pedeset šesti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

   

logo crd
logo crd
logo crd
Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala organizacija Civil Rights Defenders.

 

 

Izneti stavovi u ovom Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.  

logo fod
logo fod
logo fod
Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

Izneti stavovi u ovom Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.  

I SLOBODA IZRAŽAVANJA
II MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA
III MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA
IV MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA
V PROCES DIGITALIZACIJE
VI PROCES PRIVATIZACIJE
VII ZAKLJUČAK
Ovde preuzmite CEO MONITORING IZVEŠTAJ br. 56

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs