Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

29. 08. 2014

Pedeset četvrti monitoring izveštaj ANEMa

 MEDIJSKA SCENA SRBIJE U JULU 2014.

Centralni događaj za medijski sektor u julu bio je početak procesa usvajanja predloga tri medijska zakona - o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima - koje je vlada krajem jula usvojila i dostavila parlamentu predlažući njihovo donošenje po hitnom postupku, o čemu autori ovog izveštaja pišu u delu Monitoring procesa usvajanja novih zakona.

U ovom periodu pretnje i napadi na novinare i medije su se nesmanjeno dešavali, o čemu autori ovog izveštaja pišu u delu Sloboda izražavanja. Jul je otpočeo brutalnim fizičkim napadom na urednika FoNet-a Davora Pašalića, u kom slučaju postoji osnov za sumnju da se radilo o ciljanom napadu na novinara zbog novinarskog posla kojim se bavi. Pored toga, obrađena su i tri slučaja pretnji novinarima - odgovornom uredniku i vlasniku Informativnog Internet portala Ruma grubo je pretio lokalni privrednik zbog tekstova pisanih o priključenju njegovog objekta na gradsku kanalizacionu mrežu, iako je novinar tvrdio da nije autor tih tekstova; novinaru agencije Beta u Gornjem Milanovcu Živku Perišiću pretio je predsednik mesne zajednice u Zagrađu zbog prenošenja informacije o tome da je optužen zbog krađe struje; novinarki portala „Smederevske novine" i dopisnicima brojnih beogradskih dnevnih listova iz Smedereva gradski funkcioner, o čijem privođenju su izveštavali, slao je preteće poruke preko društvene mreže Fejsbuk - sva tri slučaja pretnji analizirana su u kontekstu člana 138. Krivičnog zakonika, koji reguliše krivično delo ugrožavanje sigurnosti. U julu je zabeležen i slučaj navodne ucene od strane medija - jedan beogradski pekar optužio je list „Kurir" da mu je tražio veliku mesečnu sumu novca kako više ne bi bili objavljivani tekstovi koji toj pekari ne idu u prilog; način na koji je ovaj slučaj rešen govori o meri u kojoj su institucije sistema urušene. U okviru dela sudski postupci analizirana je presuda Višeg suda u Beogradu kojom je odbijen zahtev privrednika Milana Beka za naknadu štete protiv B92 i tri urednika i novinara ove medijske kuće, a povodom intervjua sa Stankom Subotićem, emitovanog na ovoj TV stanici u decembru 2010, u kom je Subotić, između ostalog, govorio i o Beku; sud se u presudi poziva u više navrata na praksu Evropskog suda za ljudska prava u primeni člana 10 Evropske konvencije zа zаštitu lјudskih prаvа i оsnоvnih slоbоdа.

Implementacija postojećih zakona - implementacija Zakona o javnom informisanju obrađena je u odeljku Sloboda izražavanja, a implementacija Zakona o radiodifuziji -u odeljku Monitoring rada regulatornih tela.


Rad nadležnih organa
- analiziran je rad regulatornih tela: RRA - povodom RRA obaveštenja emiterima o vršenju nadzora nad vođenjem elektronske evidencije emitovanja i reemitovanja autorskih dela, autori analiziraju ovlašćenja te agencije u vršenju nadzora; RATEL - autori analiziriju spajanje RATEL-a i RAPUS-a i ukazuju na potencijalnu opasnost izvršene konvergencije regulatora; analiziran je i zaključak RATEL-a u vezi sa naplatom naknada za korišćenje radio frekvencija i njegove moguće negativne posledice po medijski sektor; rad državnih organa: nadležna ministarstva za medije i telekomunikacija - autori sumiraju ono o čemu se pričalo na održanom Bilateralnom skrininingu za pregovaračko poglavlje 10 - informaciono društvo i mediji, i ukazuju na važnost tog događaja kako za medijski sektor tako i za pristupanje Srbije EU; Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - autori analiziraju prve rezultate nadzora Poverenika nad Internet servis provajderima u vezi sa zaštitom privatnosti i poverljivosti komunikacija, kao i zalaganje Poverenika za preduzimanje mera koje su potrebne da bi se informacije o organima javne vlasti učinile dostupnim građanima; Odbor Narodne skupštine za kulturu i informisanje - povodom učestalih zahteva dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora za regulisanje pitanja kolektivnog ostvarivanja njihovog autorskog i srodnih prava, na koju temu je Odbor organizovao i prvo javno slušanje, autori ovog izveštaja bave se najavljenim spornim načinom rešenja tog pitanja koji može ugroziti TV emitere; organizacije za kolektivno ostvarivanje srodnih prava (OFPS i PI) - autori pišu o pregovorima o jedinstvenoj tarifi naknada koje ove organizacije vode sa kablovskim operatorima i sa javnim medijskim servisima (RTV i RTS) i ukazuju na zakonske odredbe koje to pitanje regulišu.

Proces digitalizacije - povodom objavljivanja RRA liste regionalnih TV emitera za ulazak u Inicijalnu mrežu, autori skreću pažnju na neravnopravan položaj lokalnih TV stanica u procesu priprema za prelazak na digitalno emitovanje TV programa.

Proces privatizacije - autori ukazuju na to kako je pitanje privatizacije medija rešeno Predlogom zakona o javnom informisanju i medijima.

U Zaključku Izveštaja autori sumiraju Izveštaj i ukazuju na važnost medijskih zakona, ali i njihove adekvatne primene, za ostvarivanje funkciјe medija u dеmоkrаtskоm društvu .

Pedeset četvrti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

CRD
CRD
CRD
Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala organizacija Civil Rights Defenders.

 

 

Izneti stavovi u ovom Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.  

 

FOD
FOD
FOD
Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

Izneti stavovi u ovom Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.  

I SLOBODA IZRAŽAVANJA
II MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA
III MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA
IV MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA
V PROCES DIGITALIZACIJE
VI PROCES PRIVATIZACIJE
VII ZAKLJUČAK
Ovde preuzmite CEO MONITORING IZVEŠTAJ br. 54

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs