Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

31. 10. 2013

ČETRDESET OSMI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

MEDIJSKA SCENA SRBIJE

SEPTEMBAR 2013

Prema nalazu monitoring tima u Zaključku Izveštaja, septembar je, kada je reč o medijskoj sceni, protekao nestvarno tiho, očekivani događaji se nisu dogodili, a jedino pozitivno što se desilo u ovom periodu jeste presuda Apelacionog suda u Novom Sadu koja je važna za unapređenje slobode izražavanja.

Sloboda izražavanja - U delu Pretnje i pritisci, povodom još jednog slučaja korišćenja državne pomoći medijima na lokalnom nivou  kao mehanizma za uticaj na uređivačku politiku medija (gradonačelnik Leskovca), autori ukazuju na neophodnost ustanovljavanja potpuno drugačijeg modela staranja i obezbeđivanja uslova za javno informisanje od lokalnog značaja; autori se takođe bave saopštenjem dnevnog lista „Kurir" o pritisku kojem su vlasnik tog lista i urednik „Aktera" izloženi od strane vrha srpske policije i diskriminacijom medija na press konferenciji direktora policije, koja predstavlja zakonom zabranjeni uticaj podesan da omete štampane medije u obavljanju posla. U delu Sudski postupci autori ukazuju na značaj presude Višeg suda u Novom Sadu, kojom je u celosti odbijen tužbeni zahtev Todora Bukinca - vlasnika ergele ,,Bukinac" protiv većeg broja medija (Radio 021, RDP B92, Izdavačko društvo Ringier Axel Springer, Novinska agencija Beta) i njihovih urednika - ova presuda potrđuje da novinari imaju pravo na grešku i da nije svaka greška novinara osnov za naknadu štete. Autori se takođe bave krivičnom prijavom koju su zbog ugrožavanja bezbednosti podneli direktor i urednik „Naših novina" - Vuk Vučurević i Antonije Kovačević protiv narodnog poslanika Vladimira Cvijana, po kojoj se nastavljaju istražne radnje, za razliku od prijave tog poslanika protiv Vučurevića i Kovačevića, koja je odbačena kao neosnovana.

U delu Izveštaja - Monitoring implementacije postojećih propisa, autori se bave informacijama o dešavanjima na medijskoj sceni u Zaječaru i ukazuju na problem primene Zakona o javnom informisanju u delu u kom nalaže nediskriminatorni tretman medija od strane državnih organa i organa lokalne samouprave, kao i na važnost sistemskog uređenja pitanja državne pomoći medijima - kako za opstanak medija, tako i za zdravu konkurenciju na medijskoj sceni. Povodom odluke Saveta RRA da odbije prigovore koje su podnela oba podnosioca prijave na konkurs za emitovanje TV programa sa nacionalnim pokrivanjem, autori se bave primenom Zakona o radiodifuziji i Strategije razvoja radiodifuzije iz 2005. godine.

U delu Izveštaja - Monitoring procesa usvajanja novih zakona, autori se bave rešenjem Nacrta zakona o javnim medijskim servisima o budžetskom finansiranju javnih servisa.

U delu Izveštaja - Monitoring rada nadležnih organa, autori analiziraju rad regulatornih tela - odluku Saveta RRA da odbije kао nеоsnоvаnu prеdstаvku kompanije „Ringier Axel Springer", izdavača dnevnog lista „Blic", podnetu u vеzi sа sаdržајеm programa ТV Pink - izostanak obrazloženja odluke otvara različite spekulacije i ukazuje na nedovoljnu transparentnost rada regulatora; aktivnosti RATEL-a u vezi sa kontrolom kоrišćеnja rаdiоfrеkvеnciјskоg spеktrа u cеntrаlnоm dеlu Srbiје; rad Komisije za žalbe Saveta za štampu, a posebno odluke Komisije u dva slučaja - „Ringier Axel Springer" prоtiv dnеvnоg listа „Infоrmеr" i Аnа Rаdmilоvić prоtiv „Nоvе srpskе pоlitičkе misli" - oba slučaja govore o izazovima koji stoje pred tim samoregulatornim telom, bilo zato što ono nema delotvorne mehanizme kojim može da suzbija negativne pojave, bilo zato što se bavi i komplikovanim pitanjem da li komentari objavljeni na sajtu ulaze u pojam medija, odnosno pitanjem odgovornosti medija za te kоmеntаre. Autori analiziraju i rad državnih organa - Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa prvobitno objavljenim Nacrtom zakona o javnim servisima na sajtu Ministarstva, kao i rad Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Proces digitalizacije - Autori se bave izostankom očekivanog usvajanja novog Plana raspodele radiofrekvencija, potrebom utvrđivanja jasnih kriterijuma za produženje dozvola koje ističu idućeg avgusta, kao i važnošću usvajanja nove Strategije razvoja radiodifuzije.

Proces privatizacije - Autori konstatuju da u septembru nisu zabeleženi nikakvi pomaci koji se tiču privatizacije medija u državnoj svojini.

Četrdeset osmi Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

 

 

http://serbia.nlembassy.org/ 

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije.

 

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs