Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktuelno

18. 11. 2014

Javna rasprava Medijske koalicije: Etičke preporuke za profesionalne novinare u onlajn sferi

Medijska koalicija u četvrtak, 20. novembra 2014. organizuje javnu raspravu o predlogu etičkih preporuka (u prilogu). Dokument nema nameru da ograničava slobodu mišljenja, govora i izražavanja već da omogući etičko i profesionalno delovanja novinara i u kontekstu internetskih mogućnosti.

U skladu s tim, smatramo veoma važnim da svoje mišljenje o etičkim preporukama daju oni kojima je upućen - profesionalni novinari.

Velike medijske kuće, na primer Associated Press (AP), BBC, AFP, REUTERS i druge formulisale su smernice za svoje novinare kako bi formalizovale ponašanje novinara u onlajn sferi, posebno na društvenim mrežama, uzimajući u obzir etičke izazove. Smernice za ponašanje na društvenim mrežama i drugim onlajn platformama omogućavaju zaposlenima jasne načine ponašanja u etičkim dilemama. Većina smernica navodi kako su etički kodeksi i dalje izvor pravila te da se ona odnose i na onlajn sferu, a daju uputstva za dve glavne oblasti: korišćenje društvenih mreža i drugih internet platformi od strane uposlenika i medijske kuće, te privatno korišćenje društvenih mreža.

Etičke preporuke u prilogu imaju za cilj da, u kontekstu razvoja onlajn medija i društvenih mreža, odgovore na etičke i profesionalne nedoumice koji novinari u onlajn sferi imaju ili mogu imati.

Javna rasprava pod nazivom "Etičke preporuke za profesionalne novinare u onlajn sferi" je 12. događaj koji se organizuju u okviru Kampanje za medijsku pismenost Medijske koalicije koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sa ciljem podizanja svesti javnosti o slobodnom i odgovornom novinarstvu i njegovoj važnosti za demokratizaciju društva.

Medijska koalicija je neformalno partnerstvo pet medijskih organizacija: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), PU Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

KO: Moderator dogadjaja je Vojislav Stevanović

U raspravi će učestvovati svi prisutni medijski profesionalci

ŠTA: Javna diskusija o Nacrtu etičkih preporuke za profesionalne novinare u onlajn sferi

KADA: Četvrtak, 20. novembar 2014, 12:00 časova

GDE: Medija centar Beograd, Terazije 3, II sprat

KONTAKT: Tamara Filipović Stevanović, koordinatorka Medijske koalicije ispred NUNS - a, tel: 066 882 20 09, e-mejl: tamara.filipovic@nuns.rs

Nacrt etičkih preporuka za profesionalne novinare u online sferi

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs