Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

24. 02. 2014

SPORAZUM ANEMA SA OFPS I PI O JEDINSTVENOJ TARIFI NAKNADA

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je danas potpisala Sporazum o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija sa kolektivnim organizacijama OFPS i PI, čime su pregovori koji su vođeni od oktobra prošle godine uspešno završeni.

ANEM je sa kolektivnim organizacijama OFPS i PI, uz podršku Zavoda za intelektualnu svojinu, početkom oktobra započeo rad na Sporazumu o tarifi. Cilj obe strane u pregovorima je bio da se dođe do uravnotežene, realne i primenjive tarife koja bi uvažavala  i potrebe emitera i potrebe kolektivnih organizacija.

Najbitniji delovi Sporazuma se odnose na sledeće:

  • Izmenjena su pravila u pogledu računanja osnovice, koja će se isključivo vezivati za prihode od emitovanja; tako u osnovicu ne ulaze prihodi od projekata, prihodi od prodaje, produkcije i drugi prihodi koji nisu u vezi sa emitovanjem. Na osnovicu se, uz određene uslove, u startu priznaje umanjenje od 10 % na ime marketinških troškova;
  • Procenti tarife se određuju u skladu sa odgovarajućim tarifnim brojem, s tim što se razlikuju tri kategorije radija: radio celokupnog programa, zabavni radio i muzički radio, uz primenu različitih procenata (od 2.75 do 4 %), u zavisnosti od zastupljenosti muzičkog repertoara u prajm tajmu (06-18h), odnosno od vrste programa koji se emituje na radiju; za TV se primena procenta uređuje u odnosu na zastupljenost muzičkog repertoara a kreće se od 1.3 % za TV stanice kod kojih je zastupljenost repertoara do 25 %, do 3.3 % - za TV stanice gde je ta zastupljenost preko 75 %.
  • Minimalna naknada se određuje u odnosu na broj stanovnika u servisnoj zoni pokrivanja, koja predstavlja stvarnu, ne geografsku zonu pokrivanja, množenjem sa koeficijentom (0.003 - za radio i 0.012 - za TV) i vrednošću boda (11 dinara bez PDV-a);
  • Uz određene uslove, na kraju obračunskog perioda se odobrava i popust od 15% na obračunatu naknadu.

Tekst Sporazuma možete pogledati ovde.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs