Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

25. 08. 2011

PREDLOZI ANEMA ZA REGULISANjE PRAVA I OBAVEZA IMALACA DOZVOLA I PRILAGOĐAVANjE DOZVOLA U PROCESU DIGITALNE TRANZICIJE

Strategijom za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje RTV programa u Republici Srbiji, 04. april 2012. je utvrđen kao datum potpunog prelaska na digitalno zemaljsko emitovanje TV programa. Međutim, ni do danas, samo 7 meseci pre tranzicije, prava i obaveze imalaca dozvola, kao ni postupak prilagodjavanja dozvola u procesu digitalne tranzicije, nisu regulisani. Iako je, u skladu sa Akcionim planom uz Strategiju, ova pitanja trebalo da uredi Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu, koji je donet u februaru 2011, njime ništa od navedenog nije regulisano zbog neusklađenosti rešenja Zakona o elektronskim komunikacijama i Zakona o radiodifuziji. Smatrajući da je ovakva pozicija za emitere nedopustiva, АNEM je pripremio pisane predloge kojim se mogu prevazići nedostaci regulative i 25.08.11. ih dostavio Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, pozivajući Ministarstvo da bez odlaganja  razmotri  sugestije i otpočne sa predloženim konsultacijama.

Suština ANEMovih predloga je u sledećem:

  • Prilagođavanje dozvola, najjednostavnije je rešiti njihovim izmenama, koje bi se sprovele na osnovu međusobnih pregovora i postizanja dogovora imalaca dozvola, Republičke radiodifuzne agencije, Republičke agencije za elektronske komunikacije, Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" i Ministarstva za kulturu, informisanje i informaciono društvo.
  • Da bi do postizanja dogovora došlo, neophodno je da u pregovorima imaocima dozvola budu stavljeni u izgled mogućnosti dobijanja povoljnijih uslova za distribuciju i emitovanje, odnosno pristup multipleksu Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" (smanjenje troškova emitovanja), kao i ostanak dozvola za emitovanje programa na snazi, ali i moguće produženje njihovog važenja u skladu sa odredbom člana 59. stav 3. Zakona o radiodifuziji.
  • S obzirom da se prelaskom na digitalno emitovanje programa menjaju servisne zone mnogih imalaca dozvola, jer će pokrivati šire zone od onih za koje imaju dozvole, RRA bi mogla da ponudi niže naknade za dozvolu za emitovanje i produženje njenog važenja, u zamenu za prihvatanje odgovarajućih programskih obaveza (programske kvote programa od regionalnog i lokalnog interesa za područja za koja su originalne dozvole bile izdate), odnosno preuzimanje obaveza uzdržavanja od emitovanja programa specifično namenjenih regionalnim, odnosno lokalnim područjima koja nisu bila obuhvaćena servisnim zonama originalnih dozvola.
  • Uspešno okončanje pregovora podrazumevalo bi: zaključivanje ugovora između imalaca dozvola i Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze", kojim bi se na način prihvatljiv za sve strane regulisali uslovi za distribuciju i emitovanje, odnosno  pristup multipleksu i postizanje dogovora o izmenama i izmene programskih elaborata koji se shodno Pravilniku o izdavanju dozvola smatraju sastavnim delom dozvole za emitovanje programa. Time bi bilo omogućeno da imaoci dozvola svojom voljom vraćaju dozvole, u zamenu za pravo na pristup multipleksu i ugovor kojim su to pravo i sva prava i obaveze koje ga prate, jasno precizirane i na svima prihvatljiv način regulisane.
  • Postizanje gore navedenih dogovora, kreiralo bi pravnu situaciju u kojoj bi Republička radiodifuzna agencija, shodno odredbama propisa koji regulišu opšti upravni postupak, praktično postupajući po zahtevu stranke - samog imaoca dozvole, mogla svojim rešenjem da izvrši zamenu postojećih dozvola.

Ovu aktivnost javnog zalaganja podržao je Civil Rights Defenders

 

 

Sugestije ANEMa za regulisanje prava i obaveza imalaca dozvola i prilagođavanje dozvola u procesu digitalne tranzicije pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs